Mitä vanhemmaksi sitä tulee, sitä enemmän vastuuta usein siirtyy omille harteille. Tämä vastuun kanto ja uran edistys tulevat usein konfliktiin; usein vuorokaudessa ei vain riitä aikaa kaikelle kerralla. Siksi ajanhallinta on tärkeä oppia jossakin kohtaa, etenkin jos kunnianhimoa ja tavoitteita löytyy elämässä.

Herää aina ajoissa päivään, kuitenkaan unohtamatta n. 8 tunnin unia. Heti heräämisen jälkeen usein mieli on tyhjimmillään, joten tämä aikaikkuna kannattaa käyttää hyödyksi. Moni lukee usein sähköposteja tässä vaiheessa, tai rakentaa suunnitelman tulevaa päivää varten. Toiset taas meditoivat aamulla.

Tietysti ensimmäiseksi on hyvä ottaa jonkinlainen työkalu käyttöön, jolla tehtävälistaa saadaan arkistoitua. Kalenteri – joko digitaalisessa tai paperimuodossa – on usein varma valinta. Kun päästään ruksimaan tehtäviä pois kalenterista, myös oma ahdistus ja stressi pienenee huomattavasti. Tehtäviä on hyvä laittaa tärkeysjärjestykseen, esim. käyttäen eri värikoodeja kalenterissa.

Vähemmän tärkeämpien tehtävien kohdalla on myös hyvä miettiä niiden delegointia eteenpäin, jos vain mahdollista. Koska aika on ihmisen tärkein resurssi, on hyvä asettaa jokaiseen tehtävään jonkinlainen aikamääre. Tällöin vältetään tehtävien päällekkäisyyksiä. Usealle kalenterin muokkaus visuaalisesti kauniin näköiseksi on hyvä tapa tehdä tästä mielekkäämpää.

Kuitenkin jatkuva stressitila on myös epäideaalinen, joten on hyvä ottaa taukoja. Lepääminen tai meditointi – taikka lyhyt ”power nap” voi olla hyvä idea, mikäli stressi kasvaa liialliseksi. Jos motivaatio on ongelmana, etsi inspiraatiota muualta; se voi olla oma suosikkipodcast, tai sitten se voi olla jotain aivan muuta. Ulos meneminen, tai urheilun harrastaminen voi olla hyvä tapa painaa pään ”reset” nappulaa, ja tällöin päästään helposti takaisin siihen aamun tyhjään mielentilaan.

Jos teet töitä taas etänä, on homma huomattavasti enemmän omasta tietoisuudesta kiinni. Etätyöskentelijän täytyy ymmärtää, milloin hän on vahvimmillaan työnteon suhteen päivästä. Tähän liittyy paljon asioiden kokeilua, ja epäonnistumista.