Jo peruskoulun päätyttyä monella tulee ensimmäinen seinä vastaan, kun pitäisi miettiä omaa urapolkua. Mahdollisuuksia on niin pirullinen määrä josta valita. Ellei jokin vankka kutsumus tai vanhempien suosittelu ole ollut vahvasti läsnä elämässä, siirtyy moni yksinkertaisesti vain jatkamaan koulun penkille. Tämä onkin ensimmäinen vaihtoehto myös aikuisiässä, eli lisäkouluttautuminen. Yliopistot ja kauppakorkeakoulut tarjoavat niin paljon erilaisia vaihtoehtoja jos jokin aihe eritoten kiinnostaa elämässä. Tämä on siitä hyvä askel, että pelkkä mielenkiinnon aihe, kuten historia ja siihen liittyvä tiedonjano voivat olla tarpeeksi suuria motivaattoreita jatkamiseen, ja kenties jatkossa se palkitaan työpaikalla, joka on lähellä sydäntä.

Toinen polku on yksinkertaisesti työelämään siirtyminen ja sitä kautta kokemuksen kautta ymmärtäminen. Jokin voi siirtyä heti tienaamaan hyvää rahaa vaikkapa rakennustyömaalla, mutta samalla tiedostaen, että se ei välttämättä ole pitkän tähtäimen uravalinta. Kenties ruohonjuuritason töistä taas saadaan perspektiiviä siihen, että asiat voitaisiin tehdä paremminkin hallinnollisella tasolla. Rakennustyömaalla tämä tarkoittaisi sitä, että perusduunari kyllästyy rakennusmestarien epäpätevyyteen, ja päättää itse siirtyä hallinnollisiin tehtäviin.

Kenties olet harrastanut jalkapalloa koko elämäsi mutta jokin sai sinut lopettamaan urasi. Tällöin voit miettiä kuinka paljon jalkapalloon liittyviä urapolkuja on olemassa pallon potkimisen lisäksi: Journalistit, erinäiset valmentajat, fysioterapeutit tai vaikkapa markkinointitiimi. Jokaiseen alaan liittyy hyvin paljon erilaisia polkuja, joiden tiedostaminen tapahtuu usein parhaiten olemalla läsnä jollain tapaa alalla.

Työperäinen matkustelu on myös hyvä idea, sillä ulkomailla usein erilaisiin töihin siirtyminen on monelle helpompaa. Tämä johtuu todennäköisesti siitä, että epäonnistumisen pelko on pienempi ulkomailla, kun henkisesti paikanpäällä ollaan vain väliaikaisesti, ja maailma on kuitenkin sen verran suuri.

Tekemällä asiat kuitenkin selviävät – parempi tehdä jotain kuin vain odotella että se unelmien urapolku tippuisi alas omasta postiluukusta.