Mikäli olet tietyn yrityksen listoilla, joka tarjoaa mahdollisuuden etätyöhön, sinun tarvitsee vain kysyä pomoltasi sen mahdollisuutta. Jos olet keksinyt alan, esim. IT tai asiakaspalvelu, voit löytää etätyönä tapahtuvia työpaikkoja aivan normaaleilta työpalstoilta nykyisin. Jos taas haluat siirtyä ns. freelancer maailmaan, ja etsiä erilaisia töitä verkon kautta itsellesi, on sinulla muutamia vaihtoehtoja.

Voidaan ottaa esimerkiksi yksi suurimpia uraan perustuvia verkkosivuja, eli Linkedin. Täältä löydämme työpaikkoja ympäri maailmaa, mutta ensin meidän on rakennettava itsellemme kokonainen profiili. Kun se on valmis, voimme yksinkertaisesti etsiä ”remote work” tai ”etätyö” hakusanoilla uutta työpaikkaa. Monelle hyppäys etätyöhön voi olla suuri, joten sivutoimiset työpaikat esim. iltaisin voivat olla parempi vaihtoehto, kunhan energiaa ja aikaa riittää. Tämän reitin kautta löydämme usein pidempiaikaisempia työsuhteita, jolloin yrityksen kanssa saatetaan tehdä kunnon työsopimus.

Freelancer, joka harvemmin rakentaa työsopimuksia, vaan tekee sen sijaan keikkaluontaisempaa työtä eri asiakkaille, voi taas käyttää sivustoja kuten Upwork ja Fiver. Myös kotimaisia vaihtoehtoja löytyy, kuten Scoopify tai hyvin uunituore Kyky. Mikä ikinä vaihtoehtosi onkaan, on sinun tehtävä ensin hiukan tutkimustyötä siitä, miltä kilpailu vaikuttaa osaamisalallasi. Jos olet vaikkapa sosiaalisen median asiantuntija, voi esim. Fiveristä löytyä tässä vaiheessa aivan liikaa kilpailua. Siksi oman nichen keksiminen on fiksua. Yksi niche voisi olla vaikkapa suomen kieli, jota puhutaan hyvin harvassa, ja se tekee meistä kaikista heti uniikkeja maailman markkinoilla.

Etätyöskentely ei ole koskaan ollut helpompaa kuin ennen, kiitos digitalisaation. Yritykset kuten Zoom uskovat etätyön vielä kasvavan hurjaa vauhtia ainakin seuraavat vuosikymmenet, joten nyt on oiva aika siirtyä etätöiden pariin. Se on helpointa aloittaa jättämättä omaa työtä lainkaan alkuun, ja tehdä se miettimättä mitä tienestejä etätyö tuo mukanaan. Portfolion rakentaminen ja oppiminen ovat tärkeimpiä, ja sitä kautta oman arvon mittaus ja oman palkkapyynnön määrittäminen on helpompaa.