Tässäpä varmasti yksi kysytyimpiä asioita maailmassa. Jokainen varmasti haaveilee, että kuinka esimerkiksi bänditekemisestä, kokkailusta, piirtämisestä, valokuvauksesta pulmanratkonnasta tai kalliokiipeilystä saadaan luotua ura. Toiset yllä mainitut aktiviteetit tarjoavat suhteellisen helpot tavat siirtyä työelämään suoraan yrityksen leiville, toiset vaativat kenties oman yrityksen aloittamista, tai toiminimen perustamista.

Ensimmäinen vinkki on ehdottomasti olla ajattelematta lainkaan rahaa, kun tätä lähetään ajamaan takaa. Jos raha on keskiössä uravalinnassasi, kannattaa todennäköisesti harrastus pitää harrasteena, ja työ pääasiallisesti rahanlähteenä. Otetaan vaikkapa esimerkiksi valokuvaus. Olet harrastanut valokuvausta nyt 2 vuotta, ja mietit, kuinka lähtisit tekemään siitä uraa. Vaihtoehtoja on paljon, ja varmasti töitäkin löytyy, jos et vain nirsoile. Hääkuvaukset ovat kenties luonnollisin vaihtoehto monelle. Kaupungissasi on varmasti tapahtumia. Ota heihin suoraan yhteyttä, mikäli valokuvaajalle olisi tarvetta. Tee se vaikka ilmaiseksi, jos sinun täytyy. Kaiken a ja o on oman portfolion ja ammattityöhistorian rakentaminen ennen rahan miettimistä. Ei siis ole olemassa suoraa tietä siihen, miten harrastuksesta tehdään ura, mutta kärsivällisyys palkitaan, ja lopulta se on kaiken sen arvoista.

Kenties seuraavaksi tärkein asia on tutkia markkinoita: Kuinka paljon oikeasti sinun taidoillesi on tarvetta, voitko keksiä jonkinlaisen nichen mihin mahtuisit? Verkostoidu ihmisten kanssa joilla on samanlaisia ajatuksia uran tai harrastuksesi suhteen.

Nykyisin lähes kaikki tapahtuu netissä, joten yritä luoda itsellesi jonkinlainen näkyvyys verkossa. Jos olet luonnollinen kameran edessä, niin harkitse niinkin yksinkertaisen sivuston käyttöä kuin YouTube. Kun olet saanut rakennettua jonkinlaisen joukon ympärillesi, kaikki muu on helpompaa.

Muista lopulta, että joskus oman harrastuksen muuttaminen työksi ei edes ole sen arvoista – kenties se ”taika” katoaa harrastuksestasi, kun joudut stressaamaan sen puolesta, eikä se olekaan enää tapa rentoutua ja nauttia ajastasi.