Etätyöt ovat nostaneet päätään etenkin vuodesta 2020 lähtien, kun globaali pandemia iski yhteiskuntiimme. Suomi on onneksemme maa, jossa digitaalinen infrastruktuuri on niin vankalla pohjalla, että siirtyminen etätöihin on todella helppoa – jos vain mahdollista. Etätyöskentelijät kuuluvat usein noin kolmeen eri ryhmään. Ensimmäisenä ovat ne, jotka ovat normaalisti yrityksen palkkalistoilla, mutta työ onnistuu etänä. IT-ala ja useat muut toimistotyöt tulevat ensimmäisenä mieleen.

Toiseksi ovat he, jotka ovat freelancer-työntekijöitä, eli eivät niinkään yhden yrityksen listoilla, vaan heillä on omat asiakkaat, joiden kanssa kommunikoidaan työtahdista ja tehtävistä. Kolmantena ovat he, joilla on jonkinlainen netissä toimiva yritys.

Suomessa etätyöskentely on todella helppoa sen vankan infrastruktuurin ja digitalisaation vuoksi. Useat maailmanlaajuiset raportit ovat kertoneet, kuinka Suomi on yksi parhaista maista, mitä tulee etätöihin siirtymiseen fyysiseltä työpaikalta. Yritysten rakenne on usein hyvin moderni, ja etätyön mahdollisuuteen ollaan varauduttu ajoissa. Nettiyhteydet ovat niin nopeat läpi maan, että jopa Lapin eräretkellä saattaa nettiyhteys olla vakaampi kuin Berliinissä.

Kun tähän lisätään kaikki muut aspektit mitkä tekevät Suomesta erittäin hyvän maan asua, kuten turvallisuus, ilmanpuhtaus, siisteys, terveyden helppo ylläpito, koulutusmahdollisuudet, palveluiden tehokkuus ja paljon muuta, on suomi erittäin houkutteleva paikka etätyöskentelijälle, sekä muutenkin.

Tietysti yhtenä haittapuolena, etenkin freelancer-työntekijöille on se, että Suomi on erittäin kallis maa. Jos oma tulolähde on riippumaton asuinmaasta, on kenties fiksu harkita halvempaa ”digital nomad”-päämajaa itselleen. Myös verotuksen suhteen voi monella, etenkin yrittäjällä hiukan mietittävää, mitenkä omat kulut saataisiin laskettua ja tätä myöten saadaan lisää resursseja yrityksen kasvuun.

Tästä huolimatta Suomessa, etenkin Helsingissä on erittäin kansainvälinen ja energinen yhteisö, jossa inspiraatiota ja paljon lahjakkuuksia löytyy varmasti, riippumatta alasta.