Erilaisia ammatinvalintatestejä löytää nykyisin ympäri verkkoa – kuinka hyödyllisiä ne sitten ovat etsiessä sitä omaa lempiuraa? Ammatinvalintatestit voivat antaa ihmiselle paljon ihmiselle, joka ei välttämättä täysin ymmärrä omia vahvuuksiaan tai heikkouksiaan. Ne voivat myös toimia inspiraationa uuteen uravalintaan. Ammatinvalintatestit ovat kuitenkin lähinnä suuntaa antavia, ja kysymykset voivat olla hyvin ympäripyöreitä, sillä mitään henkilökohtaista kartoitusta ei olla tehty. Ei siis kannata musertua täysin, jos ammatinvalintatestistä ei tullutkaan oma unelmatyö. Lähes jokainen pystyy mihin tahansa työhön, jos löytyy tarpeeksi intoa, paloa ja halua oppia lisää jokainen päivä.

Vältä huonoja ammatinvalintatestejä, jotka ovat tehty hyvin hätäisesti. Huonossa ammatinvalintatestissä kysymys voi olla luokkaa: ”Pidätkö numeroiden kanssa työskentelystä?”. Tällöin luonnollisesti kone olettaa että testin ottaja on edes jollain tapaa kiinnostunut matematiikasta tai kenties jostain liiketalouden aspekteista. ”Pidätkö rakentamisesta?” on taas kysymys joka tietysti laittaa testin ottajalle pisteitä – yllätys – rakennusalalle tai muihin ”käden töihin”. Ammatinvalintatestejä on siis hyviä ja huonoja, ja usein parempia ovat ne testit jotka eivät ole niin läpinäkyviä, vaan sisältävät hiukan psykologisemman vinkkelin. ”Pidätkö joukkuepeleistä vai yksilölajeista?” on huomattavasti tehokkaampi kysymys, sillä se ei laita vastaajalle automaattisesti ura-ajattelua kärkeen. Se mitä tästä vastauksesta taas johdetaan, on eri asia, ja hyvä testi osoittaa ketä/mikä taho testin taustalla on.

Testit voivat olla hyödyllisiä, etenkin jos käyttäjä tekee useita erilaisia testejä saaden samoja tuloksia – ja tämä on hyvin tärkeä muistaa: Älä luota vain yhteen testiin. Kuitenkin vielä parempi vaihtoehto on jutella henkilökohtaisesti ohjaajan, kavereiden tai perheen kanssa, mikäli mahdollista. Toinen hyvä vaihtoehto on yksinkertaisesti heittäytyä eri asioihin rohkeasti ja sitä kautta selvittää mikä kiinnostaa. Etenkin jos haluat jotain osviittaa elämään, on suositeltavaa tehdä ammatinvalintatesti sillä ne löytyvät nopeasti verkosta eivätkä vie aikaa juurikaan.